• Joost says:

  Beste Jan,

  Je doet precies het tegenovergestelde van wat Gerard aangeeft. Hij grijpt de veranderende omstandigheden (crisis, marktomstandigheden en overheidsbeleid) bij de horens en heeft zijn startegie succesvol aangepast.
  Jij gaat echter tekeer tegen de veranderende omstandigheden en fulmineert tegen de overheid (die per definitie onbetrouwbaar is wat beleid betreft). De schuld buiten jezelf zoeken is een hardnekkig probleem bij ondernemers.
  Aldel is niet failliet gegaan door de verschillen in energieprijzen (die verschillen zijn niet zo lang geleden pas ontstaan) maar door niet goed inspelen op veranderende omstandigheden. Vast blijven houden aan een onsuccesvolle ondernemingsstrategie is ze uiteindelijk noodlottig geworden.

  Groet,

  Joost Bouman

 • Jan Stam says:

  Dank voor je reactie. Ik ben het normaliter eens met het anticiperen op veranderende omstandigheden door ondernemers als belangrijke eigenschap.
  De energieprijs heeft hier echter een dusdanige impact op de kostprijs (50%!!) dat een verhoging hiervan wel degelijk killing is. Het is zuur te constateren dat energie juist daar uit de grond wordt gehaald en dat zij er zo weinig van profiteren. Tegen een 20% hogere energieprijs en 20% hogere loonkosten als gevolg van de hoge belastingen dan aan de andere kant van de Eemshaven is niet tegenop te concureren.Een fabriek als Aldel verplaatsen naar een ander land is ook niet eenvoudig.
  Voor een land als Nederland moeten we de maakindustrie hier proberen te houden en niet alles weg laten kwijnen. De energievoorraad is over 10 jaar op en dan moet er heel wat gebeuren om ons op de kaart te houden.

 • Joost says:

  Voor de hogere stroomprijs werden in oktober al door de Provincie en Economische Zaken een subsidie van 8 miljoen beschikbaar gesteld voor een directe stroomlijn naar Duitsland. Ook zou per januari een korting op de transportkosten en CO2 kosten beschikbaar komen. Als in Duitsland 20 miljard per jaar subsidie wordt verstrekt om de stroomprijs laag te houden is het niet meer de vraag of de Nederlandse stroomtarieven te hoog zijn maar of het subsidiebeleid van Duitsland marktverstorend werkt.
  Wat voor een bedrijf als Aldel dodelijk was is de overcapaciteit in de productie van alluminium. Daar kan geen overheid bij helpen.
  Sinds 2006 maakte Aldel al verlies en sinds 2008 is de stroomprijs sterk verlaagd.
  Wat mij dan weer opvalt in jouw reactie is dat over de door jou gemeldde hogere loonkosten nergens een melding wordt gemaakt die te relateren zou zijn aan het faillisement.

  Groet,

  Joost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu